- fot. Chiot's Run / Foter / CC BY-NC
Przepis. Zupa ziemniaczano cebulowa:
Składniki:
1,5 litra wody z warzywną kostką rosołową
4 duże ziemniaki
4 duże cebule
Łyżka masła
Łyżka mąki
Pół łyżeczki pieprzu (kolorowego, białego lub czarnego)
Przygotowanie:
Zagotować wodę z kostką rosołową.
Szklankę rosołu odlać i odstawić
Szklankę rosołu odlać i odstawić
Ziemniaki pokroić w kostkę, gotować w wodzie z kostką rosołową około 15 minut.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle przez około 3 minuty (lub do momentu aż zacznie zmieniać kolor), zdjąć z gazu, dodać mąkę i wymieszać z zimnym rosołem ze szklanki.
Cebulę dodać do reszty zupy, dodać pieprz.
Cebulę dodać do reszty zupy, dodać pieprz.
Gotować około 10 minut, aż cebula będzie miękka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz