sobota, 3 listopada 2012

Przepis. Zupa ziemniaczano cebulowa

fot. Chiot's Run / Foter / CC BY-NC

Przepis. Zupa ziemniaczano cebulowa:


Składniki:

1,5 litra wody z warzywną kostką rosołową
4 duże ziemniaki
4 duże cebule
Łyżka masła
Łyżka mąki
Pół łyżeczki pieprzu (kolorowego, białego lub czarnego)

Przygotowanie:

Zagotować wodę z kostką rosołową.
Szklankę rosołu odlać i odstawić
Ziemniaki pokroić w kostkę, gotować w wodzie z kostką rosołową około 15 minut.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle przez około 3 minuty (lub do momentu aż zacznie zmieniać kolor), zdjąć z gazu, dodać mąkę i wymieszać z zimnym rosołem ze szklanki.
Cebulę dodać do reszty zupy, dodać pieprz.
Gotować około 10 minut, aż cebula będzie miękka.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz